Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Wie bij Royal FloraHolland wil werken, kan maar beter een vroege vogel zijn. Om 5 uur al komen de handelaren samen in de veilingzaal om via de klok miljoenen bloemen en planten te kopen. Meteen daarna treedt in de gigantische hal - liefst 120 voetbalvelden groot - een goed uitgekiende logistieke keten in werking. Zo kan elke klant tegen de middag zijn kersverse aankopen op de voorziene plaats komen ophalen.

Flexibele uitzendkrachten



"Niet elke dag is hier even druk", zegt teammanager Kevin van Ommen. "Daarom vullen wij onze pool van vaste medewerkers aan met een grote groep flexibel inzetbare uitzendkrachten. Elk van hen geeft wekelijks door wanneer hij of zij beschikbaar is. Op maandag en vrijdag hebben we sowieso iedereen nodig, want dan is de aanvoer van nieuwe bloemen en planten steevast het grootst. Met de ondersteunende processen erbij werken hier dan zo'n 450 tot 500 mensen. Op de kalmere dagen doen we het met 300 à 400."

Daar zitten veel jonge krachten bij, die het ochtendwerk combineren met een opleiding, een eigen zaak of een taak als mantelzorger. Maar ook een 50-tal gepensioneerden en oudere werknemers die door ErvarenJaren voor Royal FloraHolland werden gerekruteerd. Kevin van Ommen: "En dat loopt prima! Het valt zelfs op dat zij voor rust op de werkvloer zorgen. Wij merken hier helemaal niks van de hardnekkige vooroordelen dat oudere mensen een stuk trager zouden zijn, sneller moe worden en maar moeilijk nieuwe taken onder de knie krijgen. Integendeel, in mijn beleving zijn ze vaak net onze productiefste medewerkers. We hebben hier zelfs 70-plussers die fitter zijn dan veel jongeren. Ouder is dus absoluut niet synoniem met uitgeblust."

Kevin van Ommen - Teammanager

Loyaal en plichtbewust



Een groot verloop hoort uiteraard bij uitzendwerk. Veel mensen hoppen van de ene naar de andere kortstondige opdracht. Maar bij de werknemers van ErvarenJaren is dat volgens Kevin veel minder het geval: "Zij stellen zich doorgaans heel loyaal en plichtbewust op en willen zich duidelijk voor een langere periode aan ons binden. Wij kunnen daar alleen maar blij om zijn. Dat oudere krachten vaak bewust voor een parttimebaan kiezen, verklaart wellicht deels waarom ze zo honkvast zijn."

Het logistieke werk bij Royal FloraHolland is volgens Kevin van Ommen vrij fysiek, maar zorgt bij ouderen zeker niet voor problemen: "Als je gezond bent en een goede basisconditie bezit, moet je het probleemloos aankunnen. Verdere voorwaarden zijn er eigenlijk niet, alleen moet je om veiligheidsredenen minstens 1.65 meter groot zijn."

DSC01661 Royal Floraholland Case

Alex Herrmann - Bloemenverdeler

Vooral niet vastroesten



Alex Herrmann (72) was tijdens zijn actieve carrière onder meer teamleider bij een producent van pompen. 2,5 jaar na zijn pensioen waren alle klusjes in huis afgevinkt en begon het te kriebelen om opnieuw te gaan werken. Momenteel is hij drie ochtenden per week bloemenverdeler bij Royal FloraHolland: "Met mijn elektrowagentje pik ik in de koelcel een kar vol bloemen en planten op. Zodra ik die scan, hoor ik via een computergestuurd voice-systeem naar welk pad en welke positie in de hal ik mij moet begeven. Daar laat ik de kar achter en neemt een padbeheerder het van mij over. En zo gaat het de hele ochtend door, tot de koelcel helemaal leeg is"

Hoewel Alex uit een heel andere sector kwam en op zich weinig met bloemen had, besloot hij de baan bij Royal FloraHolland een eerlijke kans te geven: "Ik had heel veel zin om nog eens een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ook het vroege opstaan deert mij niet. Ik werkte vroeger in een 2-ploegendienst, dus ik was het wel gewend. Het is sowieso niets voor mij om de godganse dag de krant te lezen en koffie te drinken. Als je niets meer om handen hebt, roest je heel snel vast. Nee, dan vind ik het veel leuker om onder de mensen te zijn. En het werk bevalt me ook echt. Het voelt bijna alsof ik drie ochtenden per week in de sportschool zit. Ik kom makkelijk aan het aantal stappen dat de artsen mensen van mijn leeftijd voorschrijven. Zo houd ik mezelf fit en bovendien word ik keurig betaald. Zo kan ik mij vaker een reisje of zo permitteren. Ja, zolang ik me fysiek goed voel, ga ik hier met alle plezier mee door."

Jan Janssen - Bloemenverdeler

Complex en toch soepel



Jan Janssen (64) was 35 jaar lang actief in de reiswereld. Toen daar in 2019 een einde aan kwam, nam hij contact op met ErvarenJaren. Op de site viel zijn oog op een vacature voor 'licht lichamelijk werk op de Bloemenveiling in Aalsmeer'. "Nou, dat viel in het begin toch wel wat tegen", lacht hij. "Maar daar wen je vanzelf heel snel aan. Al moet je er goed je hoofd bij houden. De eerste dagen stond ik versteld dat zo'n complex logistiek proces zo soepel kon lopen. En na ruim 2,5 jaar fascineert het mij nog altijd even hard. Ik werk vijf ochtenden per week en haal zo gemiddeld 20 à 25 uur. Ik ben pas over 4,5 jaar AOW-gerechtigd, dus ik heb nog wel een tijd te gaan. Maar als ik me zo blijf amuseren, zie ik dat zeker zitten. Leuk is ook dat ik sinds kort deels op kantoor word ingezet, om mee de planning van de freelance medewerkers op te maken. Zo heb ik hier in de praktijk een heel gevarieerd takenpakket."