Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Kees Sombroek (67) uit Volendam is een van hen. "Na een carrière van 16 jaar als timmerman in de bouw en 27 jaar bij PostNL - waarvan de laatste 15 jaar fulltime in de ondernemingsraad - belandde ik op mijn 59e plots in de WW", vertelt hij. "Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten. Mijn oog viel al snel op een advertentie van ErvarenJaren, waarin een conciërge/huisbewaarder bij Rituals in Amsterdam werd gezocht. Dat leek me wel wat en dus stelde ik me kandidaat. Met succes! Intussen werk ik hier al 7 jaar. Sinds ik de wettelijke pensioenleeftijd heb bereikt, kom ik alleen nog op maandag, woensdag en vrijdag, in principe telkens van 9 tot 12.30 uur. Maar ik vind het totaal geen probleem als het eens 14 uur of 14.30 uur wordt of als men mij vraagt om een dag extra te komen. Omgekeerd stop ik op rustige dagen soms een uur vroeger. Ik pas me gewoon aan. Ook Rituals is daar uitermate flexibel in." 

DSC01168 Rituals Case
Dit is voor mij absoluut een luxesituatie. Ik werk alleen nog omdat ik het zo prettig vind. De samenwerking met Ervaren Jaren loopt erg vlot. Aan het eind van de week krijg ik meteen al mijn loon voor de uren die ik heb gewerkt.
DSC01168 Rituals Case

Kees Sombroek (67)

  - Huisbewaarder bij Rituals

Kees Sombroek - Huisbewaarder bij Rituals

Alleen maar voordelen


Kees heeft als conciërge/huisbewaarder op het hoofdkantoor van Rituals een behoorlijk ruim takenpakket: "De dag begint meestal met de ontvangst van de goederen die zijn aangekomen, ik geef alles een plek. Daarna behandel ik de in- en uitgaande post. Omdat het bedrijf momenteel heel sterk groeit, worden er steeds vaker pakketten verstuurd. Ik zorg ook dat de collega's nooit zonder pennen en dergelijke tekort komen en dat er genoeg papier is voor alle printers. Tot slot doe ik allerlei kleine klusjes: losse klinken vastzetten, lampen vervangen, wasbakken ontstoppen … Mijn verleden in de bouw komt in deze job goed van pas."

Hoewel hij nu eigenlijk van een welverdiend pensioen zou kunnen genieten, denkt Kees nog lang niet aan stoppen: "Dit is voor mij absoluut een luxesituatie. Ik werk alleen nog omdat ik het zo prettig vind. De samenwerking met Ervaren Jaren loopt erg vlot. Aan het eind van de week krijg ik meteen al mijn loon voor de uren die ik heb gewerkt . En ook mijn werkomgeving is bijzonder leuk: op het hoofdkantoor van Rituals werken heel veel jonge mensen. Iedereen is ontzettend vriendelijk, bij het kleinste probleem staat er onmiddellijk iemand klaar om mij te helpen. Op die manier wil ik gerust nog wel een hele tijd blijven doorgaan. Deeltijds werk is in deze fase van mijn leven echt ideaal. Mijn vrouw werkt nog altijd fulltime, dus het komt goed uit dat ik ook een groot deel van het huishouden op mij kan nemen."

Perfecte brand ambassador

Dirk van Zon is HR Business Partner bij Rituals: "ErvarenJaren is destijds vrij toevallig op onze radar verschenen, toen we afscheid namen van het uitzendbureau waar we op dat moment vaak een beroep op deden. Na enkele negatieve ervaringen met jongere werkkrachten wilden we meer inzetten op mensen die al wat ouder waren en over meer beroepservaring beschikten. Voor de continuïteit van ons bedrijf is het belangrijk dat medewerkers zich voor een langere periode aan ons willen binden. En dat heb je tegenwoordig met iets ouderen toch veel makkelijker dan met jongeren."


"Met ErvarenJaren liep het meteen heel goed", vervolgt Dirk. "De naam zegt het eigenlijk al helemaal: daar werken uitsluitend mensen met veel jaren op de teller en dat was precies waar we naar op zoek waren. We schakelen ErvarenJaren gericht in voor de invulling van enkele specifieke jobs op het hoofdkantoor, met name in de facilitaire ondersteuning en aan de receptie. We stellen daarbij tot onze grote tevredenheid vast dat iedereen die via dit kanaal binnenkomt zich in een mum van tijd als een echte brand ambassador ontpopt. Die mensen zijn buitengewoon toegewijd en zelfs trots dat ze voor Rituals kunnen werken. Omgekeerd zijn wij heel blij dat zij hun jarenlange werkervaring voor ons willen inzetten."

Vrijheid, blijheid


In de praktijk kunnen oudere werknemers op twee verschillende manieren via ErvarenJaren bij Rituals aan de slag. Dirk van Zon: "We beginnen altijd sowieso met een uitzendcontract. Bij een duidelijke wederzijdse match kan de kandidaat na een tijd vast bij ons in dienst komen of ervoor kiezen om dat flexibele contract te behouden. De medewerker beslist zelf waar hij of zij zich het best bij voelt." Wat Dirk ook erg apprecieert aan ErvarenJaren is dat het bedrijf zo hard met de klant meedenkt: "ErvarenJaren weet intussen exact waar Rituals voor staat en wat we van onze mensen verwachten. Dat verhoogt uiteraard de kans dat de kandidaten die aan ons worden voorgesteld effectief een schot in de roos zijn."

Tot slot: was Rituals niet bang dat de keuze voor oudere werknemers ook nadelen kon inhouden? Bijvoorbeeld dat ze vaker ziek zouden zijn, het ritme niet zouden aankunnen of zich moeilijker zouden aanpassen? "Integendeel", betoogt Dirk van Zon. "We ervaren dat deze mensen extra flexibel zijn. Bovendien vinden wij het vanuit ons diversiteits- en inclusiebeleid heel belangrijk dat iedereen zich in ons bedrijf herkent en dat ons personeel een correcte afspiegeling is van ons klantenbestand. Gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, dat maakt ons allemaal niets uit. Wij willen er echt voor iedereen zijn, als merk én als werkgever."